Предности интерактивне наставе

Предности интерактивне наставе

Традиционални облик наставе, у коме је предавање централни део процеса, замењује се ефикаснијим облицима учења. Једно од мултимедијалних дидактичких средстава је преносива интерактивна табла FBIWB 2700, уз употребу образовних презентационих софтвера MozaBook и MozaWeb.

У традиционалној настави најзаступљенији је фронтални облик рада с наглашеном предавачком функцијом наставника, што не оставља довољно простора за интеракцију ученика, нити времена за самосталне активности у функцији бољег усвајања наставних садржаја.

Истраживања показују да употреба информационих технологија и образовних софтвера омогућава бољу контролу и управљање процесом наставе и учења, путем сталне повратне везе која има јаку подстицајну и мотивациону улогу. Њихова употреба погодује развоју апстрактног мишљења и омогућава планско напредовање у процесу стицања знања.

Преносива интерактивна табла FBIWB 2700

Преносива интерактивна табла је мултимедијално дидактичко средство које обједињује рачунар, пројектор и пројекциону површину у један уређај. Због своје лаке преносивости, она пружа могућност да сваку просторију претвори у мултимедијалну учионицу. Овај систем омогућава да било која површина у учионици, било да је реч о белој табли или зиду, постане велика осетљива интерактивна површина. FBIWB 2700 се састоји од интерактивног уређаја, електронске оловке и презентера и омогућава интеракцију на пројектованој површини.

Преносива интерактивна табла FBIWB 2700 је уређај малих димензија, а невероватно великих могућности. Број један је на тржишту у својој категорији и има функционалну примену у настави. Користи се за реализацију наставног градива, извођење различитих симулација и тестирања ученика, видео‑презентација, извештаја, војне обуке, за обуке у ауто‑школама, образовање и часове на даљину, за учење страних језика, медицинске консултације и слично. Интерактивна табла FBIWB 2700 припада високој технологији, једноставна је за употребу и калибрацију. Одликују је једноставност монтаже, преносивост и висок степен прецизности. Користи се на свим врстама пројекционих подлога (бела табла, зид, пројекционо платно итд.). Због своје лаке монтаже и калибрације не захтева висок ниво информатичке писмености. Ради по принципу инфрацрвеног позиционирања, као и велики број других интерактивних табли. Активна радна површина је до 150 инча, а резолуција 5000×4000. Повезује се с рачунаром помоћу USB прикључка и подржава оперативне системе од Windows‑a XP/2003/Vista/Win7 и надаље. После стартовања базичне софтверске подршке која омогућава рад система, може се користити било који софтвер. Због својих перформанси, идеална је за примену у школи јер сваку учионицу може врло брзо да претвори у мултимедијално окружење.

Примена овог модела интерактивне табле може у великој мери да унапреди квалитет наставе јер се постижу већа мотивација и активнија улога ученика на часу. Омогућава јак визуелни доживљај и ангажовање свих чула у процесу стицања нових знања и развоја креативности. Може се користити у свим наставним предметима, за презентовање припремљених садржаја, интерактивних презентација које садрже текст, слике, анимације, аудио и видео елементе, као и за проверавање стечених вештина. Омогућава приказ видео‑записа различитих формата и фотографија у високој резолуцији и уређивање докумената применом различитих софтверских апликација.

Својим карактеристикама она, између осталог, омогућава уређивање докумената на лицу места применом различитих софтверских апликација. Коришћење интерактивне табле има јак визуелни ефекат и помаже бржем и једноставнијем схватању као и једноставнијем памћењу информација. Наставник се више оријентише на стандарде постигнућа ученика и самим тим помаже им да напредују у складу са сопственим темпом развоја и развојним потребама. Позитивне стране коришћења интерактивне табле у раду на часу су: обезбеђивање дуготрајније пажње ученика, подстицање на учење и развијање умних и других способности, олакшавање примене интерактивних вежби, више могућности за интеракцију и дискусију у разреду. Преносива интерактивна табла пружа могућности за вишеструку употребу једног наставног материјала.

Образовни презентациони софтвери MozaBook и MozaWeb

Последњих година све више се ради на усавршавању и осавремењивању наставног процеса на свим нивоима образовања. Један од најкомплекснијих и најефикаснијих путева, уз уважавање методичких и дидактичких принципа, јесте употреба образовних софтвера. Софтверски модели воде ка унапређењу процеса наставе, ефекаснијем учењу и памћењу код ученика, као и примени новостечених знања у свакодневним животним ситуацијама.

MozaBook и MozaWeb најсавременији су образовни презентациони софтвери и платформе за учење данас у свету. Они дају могућност наставницима да за кратко време направе спектакуларне презентације, користећи базу од преко хиљаду 3Д модела, аудио‑визуелних записа, илустрација, симулација, експеримената и паметних алата. Занимљиви интерактивни садржаји и уграђене апликације за развој вештина доприносе лакшој и бољој обради наставног градива. Израђени су на основу истраживања потребе наставника да користе софтвер који је: флексибилан, свестран, вишејезичан, мултикултуралан, једноставан за руковање и са израженом социјалном функцијом. На основу тога може се рећи да су MozaBook и MozaWeb презентациони софтвери који по свом квалитету, садржајима и перформансама умногоме одскачу од одсталих образовних софтвера тог типа. Једнако се могу користити на интерактивној табли, као и на обичном рачунару. Кориснички интерфејс интелигентно се прилагођава параметрима употребљеног алата. Уграђене апликације, образовни видео‑снимци, интерактивни 3Д модели и њихове нарације доступни су на 24 светска језика. Има изражену социјалну улогу јер се садржаји електронских уџбеника, свезака и радних листова могу поделити како на нивоу школе, тако и са свима онима који користе ове софтвере. Помоћу ових софтвера можете било који документ у PDF или PPT формату претворити у дигиталне публикације, које касније можете да користите на интерактиван начин и допуњујете сликама, образовним видео‑снимцима, интерактивним 3Д моделима и задацима. Једном коришћена презентација може се употребљавати више пута и по потреби мењати, при чему и не треба посебно напомињати уштеду штампаног материјала и ресурса.

Софтвери дозвољавају и постављање задатака и учења на даљину. Пружају могућност тематског планирања или корелације већег броја предмета и области у једној наставној теми и одговарају свим наставним предметима и областима. Могу да се користе и као помоћна средства у настави јер путем игрица и паметних алата омогућавају деци с развојним потешкоћама савладавање одређених вештина које су неопходне за самостални живот. Ученицима школског узраста помажу у развијању радних навика, самосталности, меморије, маште, способности увиђања, решавања проблема и стваралачког потенцијала. Наставник веома једноставно на крају сваког часа може путем интерактивних тестова да провери ниво стеченог знања и наученог градива. Рад са овим софтверима конципиран је као надоградња теоријског и енциклопедијског школског знања, повезујући их са стварним животом.

Информационо‑комуникационе технологије постале су саставни део наших живота и образовања. Због тога образовне установе пролазе кроз велике промене. Савремена настава тешко се може замислити без употребе мултимедијалних дидактичких средстава.

Њихова примена омогућава лакше разумевање и савладавање наставног градива, а употреба мултимедијалних дидактичких средстава, као што су интерактивна табла FBIWB 2700 и образовни софтвери MozaBook и MozaWeb, олакшавају путеве стицања знања и мишљења. Оваква настава оставља наставнику више простора за васпитни рад, иновацију и праћење индивидуалних постигнућа ученика.

www.akademijafilipovic.com

Мсц. оец. Братислав Филиповић, дипл. педагог Бојан Грујић

(Објављено у PC#241)

Календар Дешавања
Септембар 2020
НЕДПОНУТСРЕЧЕТПЕТСУБ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Новости

КОНКУРС ЗА „НАЈУРЕЂЕНИЈИ ПОРТФОЛИО 2020“

КОНКУРС ЗА „НАЈУРЕЂЕНИЈИ ПОРТФОЛИО 2020“

Електронски портфолио из дана у дан постаје све траженија апликација код запослених у образовању. Васпитачи, наставници, стручни сарадници, директори... препознају Е портфолио као најбољи програм који на лак и једноставан начин помаже да се евидентирају све радне и приватне активности и дешавања. Епортфолио је програм који представља збирку материјала коју чине уверења, вештине, квалификације, образовање, обуке и искуства.... Пружа увид у у личност и радну етику. Омогућава чување, дељење, штампање...доступност свуда и на сваком месту.

Прочитај више


G Suite services за пројекат nasaskola.rsHi Luka,I hope you are doing great.I'm happy to let you know the domain nasaskola.rs has been whitelisted for you to sign up for G Suite for Education .


Прочитај вишеInforeview
..
.
,
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
Internet prodavnica IT opreme