Школски информациони систем за будућност!

У програмерској радионици Академије Филиповић са седиштем Јагодини, произведене су апликације намењеним образовним установама, предшколског, основног и средњег образовања . Интеграцијом тих апликација настао је комплексан програм „Школски информациони систем“. Систем покрива све активности у реализацији свих пословних процеса запослених у образовним установама, као што су евиденције активности, статистике, евиденције о свим учесницима система, аутоматско генерисање, штампање извештаја и свих докумената потребних за правилно руковођење школом ( образовном установом), управом, министарством, са могућношћу експортовања потребних података. Систем омогућава комуникацију свих чинилаца система на разним нивоима, омогућава комуникацију са колегама, размену личних докумената, уџбеника, радова садржаних у портфолиу, стручној служби, комуникацију са родитељима, управом, министарством.

Развој школског информационог система започет је 2009 године са циљем да модернизује, унапреди и олакша рад свим корисницима, односно учесницима образовног система у Републици Србији. Школски информациони систем састоји се из више модула: Електронски дневник, електронска педагошка свеска, Електронски портфолио за наставнике и ученике, Е програм за ПП службу, Програм за штампање сведочанстава (флекси), Платформа за израду школских сајтова, Е – библиотека.

Школски информациони систем,тренутно, користи 5196 наставника из 311 установа (предшколске установе, основне, средње, музичке и специјалне школе) из разних крајева Србије. Сам систем је препознат и оцењен високом оценом и ван граница РС, од стране Уније директора Црне Горе, директора и наставника из Македоније, са тензијом имплементације делова Школског информационог система у њихове већ постојеће системе.

На питање по чему се овај програм, односно систем разликује од других, пошто није усамљен по својој намени и функционалности, Мсц.оец. Братислав Филиповић одговара:

„Тачно је да постоји сијасет програма који имају сличну или исту намену, али се наш програм у многоме разликује од других у више сегмената. Као прво, приликом израде програма пошли смо од потребе запослених у образовању, узели смо у обзир њихову информатичку писменост, и све елементе који ће њима у раду олашати унос података, као и бенефите које добијају од коришћење програма. Омогућили смо им да у истом ( затвореном) систему уносе свој лични портфолио који означава употребу дигиталне технологије и омогућава прикупљање и организацију садржаја више различитих медијских облика (аудио, видео, графика, текст), који служи за евидентирање и презентирање стечених квалификација и искустава. Састоји се од скупа радова објављених на Интернету којима се документују идеје, активности и постигнућа и да исте могу да размењују и користе са минималним познавањем рада на рачунару. Омогућили смо наставницима, васпитачима, професорима музичких и специјалних школа да једноставно користе електронске педагошке свеске, у коју смо имплементирали све законски дефинисане стандарде. Уноси у педагошку свеску су директно везани са електронским дневником, тако да смо смањили број истих уноса смањили и тиме уштедели време кориснику. Уласком у електронски дневник из педагошке свеске, наставницима смо омогућили једноставан унос часа, унос теме часа из њиховог глобалног, односно оперативног плана, једник кликом миша. Тиме смо опет уштедели времекрајњем кориснику а у исто време омогућили коришћење истог панела за унос, без шетње из прозора у прозор. У електронском дневнику наставник може да врши и припрему за час, користећи све садржаје који су већ унешени у систем. Наш систем подразумева лако и једноставно вођење деце које су са ИОП-ом, који се посебно изражава у специјалним школама. У систем је интегрисан и програм за педагошко психолошку службу, који евидентира све законом предвиђене радње. Наш систем је тако развијен да је предвиђен за све промене које законодавац може да донесе.

Оно што наш систем разликује од других је и то што је применљив у свим врстама и облицима образовних установа: предшколским установама, основним, средњим, музичким, балетским и специјалним школама са предефинисаним типом. Систем омогућава да сви надлежни чиниоци могу једноставно да испрате рад одређене установе. Свакако да су као корисници у систем предвиђени и родитељи, а и ученици јер постоји и део за ученички портфолио. Систем омогућава да се кроз ученички портфолио, уколико се користи, прати рад, напредовање и развој ученика од предшколске установе па до уписа на факултет. Јасно је да без неког сада набрајања, сва потребна документација може да се одштампа и да се електронски дневник претвори у штампани ( неки кажу писани) документ.“

Морамо још да напоменемо да се Академија Филиповић бави едукацијом запослених у образовним установама ,и да је цифра наставника који су прошли њихове акредитоване семинаре, премашла 30.000. Академија Филиповић активно, већ 15 година, учествује у информатичком описмењавању наставника, опремањем школа савременом ИТ опремом. Крајем фебруара 2018 године појавиће се на тржишту Преносном интерактивном таблом ФБИWБ 2700А која ће се производити у Србији. Иначе овај уређај је познат многим школама у Србији, Црној Гори, Републици Српској као омиљено дидактичко средство наставника због високих техничких перфоманси и једноставношћу коришћења.

Циј нам је да поред наведених земаља у којима је интерактивна табла ФБИWБ 2700А позната освојимо и тржиште Словеније, Хрватске, Албаније ,Бугарске и Румуније.

Календар Дешавања
Септембар 2020
НЕДПОНУТСРЕЧЕТПЕТСУБ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Новости

КОНКУРС ЗА „НАЈУРЕЂЕНИЈИ ПОРТФОЛИО 2020“

КОНКУРС ЗА „НАЈУРЕЂЕНИЈИ ПОРТФОЛИО 2020“

Електронски портфолио из дана у дан постаје све траженија апликација код запослених у образовању. Васпитачи, наставници, стручни сарадници, директори... препознају Е портфолио као најбољи програм који на лак и једноставан начин помаже да се евидентирају све радне и приватне активности и дешавања. Епортфолио је програм који представља збирку материјала коју чине уверења, вештине, квалификације, образовање, обуке и искуства.... Пружа увид у у личност и радну етику. Омогућава чување, дељење, штампање...доступност свуда и на сваком месту.

Прочитај више


G Suite services за пројекат nasaskola.rsHi Luka,I hope you are doing great.I'm happy to let you know the domain nasaskola.rs has been whitelisted for you to sign up for G Suite for Education .


Прочитај вишеInforeview
..
.
,
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
Internet prodavnica IT opreme