МИШЉЕЊЕ О ШКОЛСКОМ ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ „АКАДЕМИЈЕ ФИЛИПОВИЋ“ ИЛИ ПОЈЕДИНИМ ДЕЛОВИМА СИСТЕМА

МИШЉЕЊЕ О ШКОЛСКОМ ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ АКАДЕМИЈЕ ФИЛИПОВИЋ ИЛИ ПОЈЕДИНИМ ДЕЛОВИМА СИСТЕМА Е-ПОРТФОЛИО -

Предмет: Мишљење Александре Дејановић, стручног сарадника Основне школе „Стојан Живковић Столе“ у Трњану о апликацији Академије Филиповић Е-портфолио

Радећи на пословима стручног сарадника – социјалног радника сусрела сам се први пут са апликацијом Е-портфолио 2015. године. У то време сам радила у две основне школе са 50 % радног времена. У једној од њих, у Основној школи „Љупче Николић“ у Алексинцу, био је омогућен приступ апликацији Е-портфолио, док је друга школа „Стојан Живковић Столе“ у Трњану, евиденцију о стручном усавршавању водила на класичан начин, у папирној форми. Ова околност ми је пружила директан увид у могућности које апликација пружа, и тешкоће у вођењу евиденције када радите у више школа.

Апликација Е- портфолио омогућила ми је да једном унесем податке о стручном усавршавању и да их користим за све врсте извештаја, за период који је у фокусу и по врстама које су ми потребне. Извештај се може сачинити на тромесечном нивоу, годишњем, петогодишњем, односно за период за који вам је потребан, једноставним уносом датума почетка и завршетка. Целокупан портфолио са свим обавезним деловима можете имати за мање од једног минута, или можете изабрати извештај за одређени период, за још краће време. Штампање је једноставно, апликација поседује јасно уочљиво „дугме“, тако да заиста једним кликом имате целокупно усавршавање на длану. И то не само за себе, већ и за све запослене у школи. У ово сам се уверила као администратор једне од школа у којој сам радила. Као координатор за стручно усавршавање, кога је именовао Педагошки колегијум школе за особу за извештавање, у обавези сте да тромесечно поднесете извештај директору школе о сатима стручног усавршавања свих наставника у школи о усавршавању у установи и ван установе. Нравно, када имате апликацију Е-портфолио, уштедећете сате и сате рада које бисте изгубили разврставајући уверења, потврде и сертификате које вам наставници достављају у папирној форми, затим на сабирању, прављењу табела и на крају обједињавању података. Када користите апликацију, све ово ради програм за вас. Не треба ни говорити колико је ово важно у време пандемије када чувате здравље свих, зато што вам нису потребне папирне форме извештаја.

Кроз апликацију сам свако уверење поставила на портал, скенирајући или сликајући телефоном. У апликацији имам постављене линкове ка догађајима који су објављени, фотографије са предавачима или колегама, кратке коментаре који ме подсећају на важне чињенице, или друге напомене које су ми потребне.

У тренутку када сам проглашена технолошким вишком у школи која је имала електронски портфолио, била сам озбиљно забринута за могућност брисања свих података које сам током година унела. Моју забринутост је директор Основне школе „Стојан Живковић Столе“ у Трњану отклонио повољним уговором и похађањем семинара за коришћење апликације Е-портфолио у школи. На крају, није ни било разлога за забринутост, ако школа у целини не користи апликацију, могуће је користити је као појединац.

Сада опет радим у две школе, у једној која има апликацију и у средњој школи која није сарађивала са Академијом Филиповић. Податке које уносим у свој портфолио користим за обе школе. Потребно је само да променим назив школе и имам све извештаје који су ми потребни.

Треба да нагласим да сам веома задовољна постојећим могућностима, али и да се ова апликација унапређује. Од тренутка када сам је користила први пут, променила је дизајн, има нове могућности разврставања, а могуће је повезати и друге програме.

Моја једина брига повезана је са могућношћу да Академија Филиповић не сарађује са школама у којима радим. Враћање у средњи век би ми тешко пало.

Александра Дејановић,

Стручни сарадник – социјални радник

Основне школе „Стојан Живковић Столе“ у Трњану и

библиотекар Биотехнолошке школе „Шуматовац“ у Алексинцу

_________________________________________________________________________________________________________

Поштовани,

након разговора са наставницима који користе Е-портфолио, дошло се до закључка да им се допада начин на који је организован портфолио.
Детаљан је, прегледан, јасан. Пружа велике могућности за унос података које смо до сада можда и занемаривали. Осим тога омогућава да се унесу додатни материјали и све је на једном месту.
Тиму за професионални развој помаже приликом праћења уноса података, односно редовности, тачности и садржајности уноса.
Пошто смо тек од септембра корисници, потребно нам је још времена да увидимо добити од оваквог начина вођења документације.
Поздрав
Тим за професионални развој ОШ "Стеван Филиповић" из Диваца

____________________________________________________________________________________

Дана 17.2.2020 у просторијама школе ‘’Др Зоран Ђинђић’’ из Брзог Брода, Академија Филиповић је одржала презентацију Електронски портфолио наставника и ученика-

Од тада сви наши наставници и учитељи су уносили податке о свом стручном усавршавању у електронски портфолио Академије Филиповић.

Електронски портфолио Академије Филиповић је веома практична алатка која нама наставницима олакшава посао сређивања и евидентирања документације са разних семинара и других активности а које се односе на стручно усавршавање. Могућност штампања свих тих података кроз веома прегледну и систематски одрганизовану табелу у много олакшава наш посао.

Додуше, има много различитих рубрика и мало је теже пронаћи оне које су нама битне, али кад једном нађемо рубрику у коју упишемо своје активности, у штампаном облику све добијемо систематски поређано и одштампано.

Администратор

Љиљана Мишић

Календар Дешавања
Фебруар 2021
НЕДПОНУТСРЕЧЕТПЕТСУБ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Новости

Онлајн обука - Електронски портфолио за директоре

Термин обуке: од 18.02. до 25.02.2021. године

Кључни услов за стицање лиценце за рад директора предшколских установа, основних и средњих школа је поседовање и вођење личног професионалног портфолиа. Кандидати ће пред комисијом представљати свој портфолио којим ће документовати збирку свог рада који приказује напор, напредак и достигнућа у одређеним стандардима.

Прочитај више


Онлајн семинари и обуке

У циљу подизања дигиталних компетенција запослених у образовању, Академија Филиповић реализује онлајн семинаре и обуке.


Прочитај вишеInforeview
..
.
,
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
Internet prodavnica IT opreme