ДИЛС пројекат

Информације о ДИЛС пројекту

DILS пројекат или другим речима пројекат „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“ у области здравства, образовања и социјалне заштите на локалном нивоу (DILS – Delivery of Improved Local Services) финансира се из зајма Светске банке и истовремено га спроводе три Министарства - Министарство просвете и науке, Министарство здравља и Министарство рада и социјалне политике, у периоду од почетка 2009. до краја 2012. године. Укупна вредност кредита износи 32 милиона евра, од чега ће Министарство просвете и науке за реализацију циљева пројекта користити око 12 милиона евра.

Основни циљ DILS пројекта је јачање капацитета локалних самоуправа и локалних институција у процесу децентрализације. Циљ пројекта је, дакле, и бољи квалитет, већа доступност, ефикасност и уједначеност у пружању услуга на локалном нивоу. Ослањајући се на примере најбоље праксе када је реч о пружању услуга, пројекат је оријентисан на децентрализован и интерсекторски приступ.

Део DILS пројекта који реализује Министарство просвете и науке обухвата четири компоненте међу којима је и подршка увођењу иновативних решења, заснованих на Закону о основама система образовања и васпитања, превасходно у делу инклузивног образовања (образовања ромске деце, деце са инвалидитетом и сметњама у развоју, сеоске, расељене и сиромашне деце). Планирано је да се побољша приступ образовању тако што би се створило окружење у коме ће се деца уписати у школу, добити квалитетно образовање у складу са њиховим потребама и способностима, остати у систему и стећи одређено занимање које води укључивању у свет рада.

Прва област пројекта посвећена је фискалној децентрализацији и развијању модела финансирања на локалном нивоу који ће се тестирати у одређеном броју општина и њиховим образовним институцијама, а затим спроводити у складу са динамиком утврђеном Законом о основама система образовања и васпитања. Друга област односи се на финансирање развојних пројеката и иновација установа у систему образовања усмерених на подизање квалитета и праведности образовања у складу са новим законским решењима. Кроз пројекат ће, у оквиру треће области, бити пружена и подршка успостављању пуне оперативности јединственог информационог система у просвети, као и подршка међусекторском повезивању на локалном нивоу. Четврта област је усмерена на јачање капацитета у самом Министарству просвете и науке, чија се улога мења у процесу децентрализације, па је неопходно да запослени стекну нова знања и вештине важне за праћење и евалуацију квалитета образовања на локалном нивоу.

Министарство просвете и науке, у оквиру пројекта DILS додељује грантове који су намењени финансирању пројеката образовно-васпитних установа развијених у сарадњи са релевантним локалним партнерима. Све образовно - васпитне установе – предшколске установе, основне и средње школе - имаће прилику да за средства (грантове) конкуришу у неколико пројектних циклуса, а сваки пројектни циклус ће имати специфичне приоритете и циљеве (инклузивно образовање, мотивација ученика за учење, обезбеђивање здравог и безбедног окружења за децу и младе, подизање квалитета и доступности образовања за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом, интеграцију ромске деце у образовни систем, набавку асистативне технологије и помагала за инклузивно образовање, школе из сеоских средина, одрживи развој, фискална децентрализација). Први пројектни циклус почео је школске 2010/11. године, а Министарство просвете и науке је све образовно-васпитне установе обавестило о расписаним конкурсима и начинима на који могу да дођу до водича за припрему пројеката. Како је планирано, у оквиру пројекта биће додељено између 800 и 1.000 грантова за развојне пројекте који се спроводе у сарадњи са другим институцијама и који су у складу са локалним развојним плановима.

С обзиром на децентрализован и интерсекторски приступ, DILS пројекат би требало да допринесе усклађеном развоју локалних заједница. Умрежавање и континуирана сарадња образовно-васпитних установа и осталих локалних институција у секторима просвете, здравља и социјалне заштите, омогућиће делотворније и квалитетније и пружање услуга становништву. Са друге стране, то би требало да допринесе обнављању угледа образовно-васпитних установа и њиховом враћању на место које им припада.

Датум:10/10/2011

Календар Дешавања
Мај 2017
НЕДПОНУТСРЕЧЕТПЕТСУБ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Новости

Упишите струковне студије технике, технологије и менаџмента

Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину организује студије за ученике средњих стручних школа и гимназија из Јагодине, Ћуприје, Свијанца, Деспотовца и Параћина. По завршетку трогодишњих струковних студија студенти би стекли звање струковног инжењера технологије, или заштите на раду, или електротехнике и рачунарства, које представља први степен високог образовања.

Услови студирања:
Настава би се изводила комбиновано, онлине и у просторијама Технолошке школе у Параћину. Надокнада школарине би се утврдила на основу броја пријављених кандидата (оквирно 50 000 динара, уз могућност плаћања на више рата).
Молимо будуће студенте да попуне кратку анкету.

Прочитај више


Донација Пољске Пољопривредној школи у Врању

ОД АУТОРА: ЈУГПРЕСС НОВЕМБАР 29, 2016

ВРАЊЕ

Прочитај више


Free Hit Counter
Inforeview
..
.
,
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
Internet prodavnica IT opreme