ДИЛС пројекат

Информације о ДИЛС пројекту

DILS пројекат или другим речима пројекат „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“ у области здравства, образовања и социјалне заштите на локалном нивоу (DILS – Delivery of Improved Local Services) финансира се из зајма Светске банке и истовремено га спроводе три Министарства - Министарство просвете и науке, Министарство здравља и Министарство рада и социјалне политике, у периоду од почетка 2009. до краја 2012. године. Укупна вредност кредита износи 32 милиона евра, од чега ће Министарство просвете и науке за реализацију циљева пројекта користити око 12 милиона евра.

Основни циљ DILS пројекта је јачање капацитета локалних самоуправа и локалних институција у процесу децентрализације. Циљ пројекта је, дакле, и бољи квалитет, већа доступност, ефикасност и уједначеност у пружању услуга на локалном нивоу. Ослањајући се на примере најбоље праксе када је реч о пружању услуга, пројекат је оријентисан на децентрализован и интерсекторски приступ.

Део DILS пројекта који реализује Министарство просвете и науке обухвата четири компоненте међу којима је и подршка увођењу иновативних решења, заснованих на Закону о основама система образовања и васпитања, превасходно у делу инклузивног образовања (образовања ромске деце, деце са инвалидитетом и сметњама у развоју, сеоске, расељене и сиромашне деце). Планирано је да се побољша приступ образовању тако што би се створило окружење у коме ће се деца уписати у школу, добити квалитетно образовање у складу са њиховим потребама и способностима, остати у систему и стећи одређено занимање које води укључивању у свет рада.

Прва област пројекта посвећена је фискалној децентрализацији и развијању модела финансирања на локалном нивоу који ће се тестирати у одређеном броју општина и њиховим образовним институцијама, а затим спроводити у складу са динамиком утврђеном Законом о основама система образовања и васпитања. Друга област односи се на финансирање развојних пројеката и иновација установа у систему образовања усмерених на подизање квалитета и праведности образовања у складу са новим законским решењима. Кроз пројекат ће, у оквиру треће области, бити пружена и подршка успостављању пуне оперативности јединственог информационог система у просвети, као и подршка међусекторском повезивању на локалном нивоу. Четврта област је усмерена на јачање капацитета у самом Министарству просвете и науке, чија се улога мења у процесу децентрализације, па је неопходно да запослени стекну нова знања и вештине важне за праћење и евалуацију квалитета образовања на локалном нивоу.

Министарство просвете и науке, у оквиру пројекта DILS додељује грантове који су намењени финансирању пројеката образовно-васпитних установа развијених у сарадњи са релевантним локалним партнерима. Све образовно - васпитне установе – предшколске установе, основне и средње школе - имаће прилику да за средства (грантове) конкуришу у неколико пројектних циклуса, а сваки пројектни циклус ће имати специфичне приоритете и циљеве (инклузивно образовање, мотивација ученика за учење, обезбеђивање здравог и безбедног окружења за децу и младе, подизање квалитета и доступности образовања за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом, интеграцију ромске деце у образовни систем, набавку асистативне технологије и помагала за инклузивно образовање, школе из сеоских средина, одрживи развој, фискална децентрализација). Први пројектни циклус почео је школске 2010/11. године, а Министарство просвете и науке је све образовно-васпитне установе обавестило о расписаним конкурсима и начинима на који могу да дођу до водича за припрему пројеката. Како је планирано, у оквиру пројекта биће додељено између 800 и 1.000 грантова за развојне пројекте који се спроводе у сарадњи са другим институцијама и који су у складу са локалним развојним плановима.

С обзиром на децентрализован и интерсекторски приступ, DILS пројекат би требало да допринесе усклађеном развоју локалних заједница. Умрежавање и континуирана сарадња образовно-васпитних установа и осталих локалних институција у секторима просвете, здравља и социјалне заштите, омогућиће делотворније и квалитетније и пружање услуга становништву. Са друге стране, то би требало да допринесе обнављању угледа образовно-васпитних установа и њиховом враћању на место које им припада.

Датум:10/10/2011

Календар Дешавања
Мај 2018
НЕДПОНУТСРЕЧЕТПЕТСУБ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Новости

У Школи „Веселин Николић“ презентован информатички програм

У Школи за основно и средње образовање презентован је информатички програм којим ће бити подржане разне активности ученика и наставника у школи.

Прочитај више


САЈАМ ОБРАЗОВАЊА И НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА 25.-29.10.2017 БЕОГРАД

Четрдесет осми сајам образовања и наставних средстава Београд 25.-29.10.2017. године Београд

Прочитај више


Free Hit Counter
Inforeview
..
.
,
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
Internet prodavnica IT opreme