KALENDAR DEŠAVANJA
Mart 2015
NEDPONUTSREČET PETSUB
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Novosti

Академија Филиповић узела учешће на Међународном сајму опреме и средстава за савремену наставу

 

За време Међународног београдског сајма књига одржаног од 26. октобра до 2. новембра, одржавао се и 45. Међународни сајам опреме и средстава за савремену наставу "Учила" и Сајам образовања "Звонце".

Pročitaj više

ОДРЖАН СТРУЧНИ СКУП ЗА ДИРЕКТОРЕ ШКОЛА

Око стотину педесет директора школа из Србије присуствовало стручном скупу који је организовала Академија Филиповић. Једна од тема је   стратегија развоја образовања до 2020. године

 

Pročitaj više

   
 
  
  

 

   

 

 

  

 

 

 

  

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DILS projekat

Informacije o DILS projektu

 

 

 

 

DILS projekat ili drugim rečima projekat „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou (DILS – Delivery of Improved Local Services) finansira se iz zajma Svetske banke i istovremeno ga sprovode tri Ministarstva - Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo rada i socijalne politike, u periodu od početka 2009. do kraja 2012. godine. Ukupna vrednost kredita iznosi 32 miliona evra, od čega će Ministarstvo prosvete i nauke za realizaciju ciljeva projekta koristiti oko 12 miliona evra.

 

Osnovni cilj DILS projekta je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i lokalnih institucija u procesu decentralizacije. Cilj projekta je, dakle, i bolji kvalitet, veća dostupnost, efikasnost i ujednačenost u pružanju usluga na lokalnom nivou. Oslanjajući se na primere najbolje prakse kada je reč o pružanju usluga, projekat je orijentisan na decentralizovan i intersektorski pristup.

 

Deo DILS projekta koji realizuje Ministarstvo prosvete i nauke obuhvata četiri komponente među kojima je i podrška uvođenju inovativnih rešenja, zasnovanih na Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, prevashodno u delu inkluzivnog obrazovanja (obrazovanja romske dece, dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, seoske, raseljene i siromašne dece).  Planirano je da se poboljša pristup obrazovanju tako što bi se stvorilo okruženje u kome će se deca upisati u školu, dobiti kvalitetno obrazovanje u skladu sa njihovim potrebama i sposobnostima, ostati u sistemu i steći određeno zanimanje koje vodi uključivanju u svet rada.

 

Prva oblast projekta posvećena je fiskalnoj decentralizaciji i razvijanju modela finansiranja na lokalnom nivou koji će se testirati u određenom broju opština i njihovim obrazovnim institucijama, a zatim sprovoditi u skladu sa dinamikom utvrđenom Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Druga oblast odnosi se na finansiranje razvojnih projekata i inovacija ustanova u sistemu obrazovanja usmerenih na podizanje kvaliteta i pravednosti obrazovanja u skladu sa novim zakonskim rešenjima. Kroz projekat će, u okviru treće oblasti, biti pružena i podrška uspostavljanju pune operativnosti jedinstvenog informacionog sistema u prosveti, kao i podrška međusektorskom povezivanju na lokalnom nivou. Četvrta oblast je usmerena na jačanje kapaciteta u samom Ministarstvu prosvete i nauke, čija se uloga menja u procesu decentralizacije, pa je neophodno da zaposleni steknu nova znanja i veštine važne za praćenje i evaluaciju kvaliteta obrazovanja na lokalnom nivou.

 

Ministarstvo prosvete i nauke, u okviru projekta DILS dodeljuje grantove koji su namenjeni finansiranju projekata obrazovno-vaspitnih ustanova razvijenih u saradnji sa relevantnim lokalnim partnerima. Sve obrazovno - vaspitne ustanove – predškolske ustanove, osnovne i srednje škole - imaće priliku da za sredstva (grantove) konkurišu u nekoliko projektnih ciklusa, a svaki projektni  ciklus će imati specifične prioritete i ciljeve (inkluzivno obrazovanje, motivacija učenika za učenje, obezbeđivanje zdravog i bezbednog okruženja za decu i mlade, podizanje kvaliteta i dostupnosti obrazovanja za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, integraciju romske dece u obrazovni sistem, nabavku asistativne tehnologije i pomagala za inkluzivno obrazovanje, škole iz seoskih sredina, održivi razvoj, fiskalna decentralizacija). Prvi projektni ciklus počeo je školske 2010/11. godine, a Ministarstvo prosvete i nauke je sve obrazovno-vaspitne ustanove obavestilo o raspisanim konkursima i načinima na koji mogu da dođu do vodiča za pripremu projekata. Kako je planirano, u okviru projekta  biće dodeljeno između 800 i 1.000 grantova za razvojne projekte koji se sprovode u saradnji sa  drugim institucijama i koji su u skladu sa lokalnim razvojnim planovima.

 

S obzirom na decentralizovan i intersektorski pristup, DILS projekat bi trebalo da doprinese usklađenom razvoju lokalnih zajednica. Umrežavanje i kontinuirana saradnja obrazovno-vaspitnih ustanova i ostalih lokalnih institucija u sektorima prosvete, zdravlja i socijalne zaštite, omogućiće delotvornije i kvalitetnije i pružanje usluga stanovništvu. Sa druge strane, to bi trebalo da  doprinese obnavljanju ugleda obrazovno-vaspitnih ustanova i njihovom vraćanju na mesto koje im  pripada.

Datum:10/10/2011Početna | Kontakt