Електронски портфолио

Право из програмерске ризнице Академије Филиповић, дуго најављивана wеб апликација Електронски портфолио за наставнике и ученике, ових дана угледала је светлост битова на интернету, на адреси хттп://мојпортфолио.насаскола.рс

Правилником о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника, објављеном у „Службеном гласнику РС“ број 13, од 24. фебруара 2012. године, чл. 20, прецизирана је законска обавеза израде портфолија професионалног развоја.

Реч портфолио долази од латинске речи portafoglio што значи “носити папир”. Скраћеница е у наслову означава употребу дигиталне технологије у прикупљању и организацији садржаја за портфолио.

Од самог почетка, увођењем законске обавезе да наставници морају да имају свој потрфолио односно да морају да „носе папир“ , директор Академије Филиповић доо из Јагодине, Братислав Филиповић, размишљао је на који начин да наставницима умањи терет „ношења папира“ .Захваљујући њему, његовом идејном решењу и врхунском програмеру Ивици Лазаревићу, 18. априла 2015. године на семинару за директоре у Кончареву представљена је веб апликација Електронски портфолио за наставнике и ученике. Одушевљење код присутних није изостало. Сви присутни директори одлучили су да својим наставницима обезбеде овај врхунски програм који је усклађен са законским обрасцем и прати законску нормативу. Програм омогућава и вођење портфолиа ученика.

Електронски портфолио за наставнике и ученике је урађен на принципу друштвених мрежа.

Регистровање на Е-портфолио је једноставно, као и код већине друштвених софтвера. Након регистрације потребно је уредити профил који осим уношења основних информација нуди и могућност додавања резимеа (интересовања, контакт информације, личне информације радна биографија…), циљева (индивидуалних и професионалних) и вештина (личних, академских, радних), Акредитоване програме у више нивоа, награде , објављене радове. Унешене су и компентенције, стандарди и др. за лакши и бржи унос података. Након уређења профила прелази се на израду портфолија, односно, садржаја унутар њега. То могу бити постови у блогу, видео записи, поткасти, фотографије. Сви садржаји у електронском портфолију називају се артефакти. Ако желимо да садржај буде видљив другима, потребно је да га ставимо у одређени поглед, а затим да омогућимо одређеним људима или групама приступ тим садржајима. Предност Е -портфолиа је могућност објављивања различитих погледа, односно веб страница, за које је могуће подесити дозволе приступа различитим корисницима. Могућност објављивања на Facebook, Twitter, Badoo ....

Електронски портфолио за наставнике и ученике омогућује и

  • умрежавање (слично као код LinkedIn и Facebook)
  • креирање група
  • шеровање
  • штампање потребне документације
  • стстистички подаци

У делу за вођење е-портфолиа ученика, е-портфолио може користити за евидентирање ученичких радова и праћење развоја ученика током образовног процеса, али и подстицање личне рефлексије и размене идеја. Омогућава ученицима да развију вештине комуницирања и писања, употребе мултимедије, креативност и дигиталну писменост.

Стварајући збирку докумената који који показују напредак, ученици развијају критичко мишљење, те сами вреднују своје знање и постигнућа током образовања. Корисност ел. портфолија употпуњујуе чињеница да су објављивањем својих радова (есеји, критички осврти, промишљања, резултати истраживања и слично) ученици изложени критици и процени наставника, али и осталих ученика.

Електронски портфолио за наставнике и ученике је програм отвореног кода који се константно унапређује и допуњује.

Овај електронскх портфолио не представља помодарство, већ императив времена у коме живимо и радимо.

Академија Филиповић, корак испред свих !!!

>" таргет="_бланк"


Датум:13/05/2015

Календар Дешавања
Август 2019
НЕДПОНУТСРЕЧЕТПЕТСУБ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Новости

Радна посета Републици Српској

Републички педагошки завод Републике Српске упутио је позив директорима школа да присуствују предавањима Академије Филиповић из Јагодине на тенму "Иновативна образовна рјешења и нове технологије за будућност"


Прочитај више


Важно ОБАВЕШТЕЊЕ за учеснике Првог фестивала младих песника и илустратора ,,Ја стихом, а ти сликом“

ПРВИ ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ ПЕСНИКА И ИЛУСТРАТОРА ,,ЈА СТИХОМ, А ТИ СЛИКОМ


Прочитај више


Inforeview
..
.
,
  
 
 
 
 
  
 
 
 
  
 
 
 
 
Internet prodavnica IT opreme