Кнеза Лазара Л2
35000 Јагодина, Србија

+ 381 35 82 00 999

+ 381  63 824 99 99

Симе Шолаје 1А 78000 Бања Лука

+ 387 65 18 99 99

21 ГОДИНА СА ВАМА У СЛУЖБИ САВРЕМЕНОГ ОБРАЗОВАЊА

21 ГОДИНА СА ВАМА У СЛУЖБИ САВРЕМЕНОГ ОБРАЗОВАЊА

Кнеза Лазара Л2
35000 Јагодина, Србија

+ 381 35 82 00 999

+ 381  63 824 99 99

Симе Шолаје 1А 78000 Бања Лука

+ 387 65 18 99 99

Академија Филиповић – регионални лидер у неформалном образовању 

20 година рада ЈУБИЛЕЈ ЗА ПОНОС

Од свог оснивања, Академија Филиповић, у домену неформалног образовања, активно организује и реализује на  стотине  презентација, обука, семинара, конференција, а бави се и израдом софтвера за потребе образовних установа и њиховим опремањем најсавременијом ИТ опремом.

Академија Филиповић до сада је акредитовала   73 семинара ,7  скупова из разних научних области,   на десетине специјализованих скупова, саветовања, са посебним акцентом на информатичко описмењавање  запослених у образовним установама. У том делу и у делу подизања информатичких компетенција ( како данас кажу „дигиталне компетенције“) наставног кадра, несумњиво је да Академија Филиповић има велике заслуге, што потврђују  награде, велики број захвалница, признања за све ове године рада. Четрдесет пет (45) акредитована предавача чине успешан Тим Академије Филиповић.

Више о раду и програмима, говори  Мсц.оец. Братислав Филиповић, власник и оснивач Академије Филиповић

„Спознајући потребе образовних установа за програмима који би им олакшали административне послове и обавезе, вођење активности и документације, које су се из године у годину вртоглаво повећавале, започели смо развој веб апликација. Од 2008. године настали су програми који се активно користе (или су се користили – електронски дневник) у образовним установама:

  • Апликација Електронски портфолио наставника и ученика је  добитник међународне награде ДИСКОБОЛОС 2015 године из области образовања. Апликација се активно користи у Србији (1515 установа, 20.353 наставника са 203.398 објава -18.1.2024..г. ) Програм се користи и у  Црној Гори  и Републици Српској“, каже Филиповић и додаје да је међу популарним апликацијама:
  • Програм за самовредновање установа,
  • Електронска библиотека,
  • Програм за ПП службу,
  • Електронска предагошка свеска,
  • Програм за израду распоред часова, као и програм за вођење књига васпитно образовног рада у предшколским установама  
  • Е-вртић, који урађен по моделу „Године узлета“.
  • За израду сајтова направили су платформу која образовним установама омогућава постављање и израду сајта у року од једног дана  https://mojaskola.org

„Евидентно је да је за време ванредног стања комплетан процес наставе био организован ад-хок, дезорјентисан и многима тежак и нејасан. Тим Академије Филиповић одмах је реаговао у новонасталој ситуацији. Израдили  смо видео упутства за коришћење Гугл учионице, поделили са наставницима све потребне информације за употребу програма у једноставне, разумљиве и конкретне примере. На постављана питања одговарали смо одмах, били смо доступни 24 часа за сваког наставника, за свако питање. Десетине хиљада наставника наградило нас је похвалама и израженом захвалношћу“ наводи  Филиповић и додаје да су наставницима и ученицима обезбедили и бесплатне лиценце за најбољи програм за 3Д презентовање МозБук. Бесплатне лиценце користили су и наставници у РС и ЦГ.

„Организовали смо бесплатане обуке са циљем да наставницима додатно помогнемо да савладају корисне програме за бољу реализацију наставе и за квалитетнију комуникацију са ученицима. Обуке су базиране на нашим акредитованим семинарима „Мултимедијални садржаји у функцији образовања“,  „Електронски портфолио за наставнике и ученике „ и „Вођење Е-документације у предшколским установама“. Преко 4.000 наставника из Србије, Републике Српске, Црне Горе пријавило се и похађало је наше обуке у периоду април-мај 2020. Полазници су добили могућност бесплатног коришћења програма Е-портфолио, Е-педагошка свеска и програм за електронско вођење књиге васпитно образовног рада“, рекао је Филиповић.

„Истраживања су показала да велики број наставника не  користи  савремена техничка средства зато што их школе не поседују или нису довољно упознати са могућностима које ова средства нуде. Ресoрсно министраство морало би да стави акценат на решавање  наведених проблема, да се посаветује са експертима из те области“, закључује Филиповић.

О тренутним активностима и плановима Филиповић наводи да су току реализације 21 акредитована семинар, два семинара од јавног интереса као и обуке за коришћење Word Pressa на који се базира платформа за израду сајтова за ПУ и школе.  Семинари из палете акредитованих  програма ће сваки на своји начин помоћи наставницима да усвоје потребна знања и вештине, да им непознато приближе и појасне.

Као и до сада, обрађујемо  најактуелније теме, садржајно и професионално припремљене, додао је говоривши о тренутном раду и о припремама за наредни период . Додао је, да је  Академија Филиповић  постала регионални заступник за тренутно најбољи симулациони едукативни 3Д софтвер, ROQED SCIENCE и ROQED PHYSICS, софтвер који треба и  мора да нађе место у свакој школи.

Стручни тим Академије Филиповић се такође бави и темом „Финансијско управљање и контрола система- ФУК“,  која се почевши од назива  показала као велика непознаница запосленима у образовним установама. Академија Филиповић организује  обуке наставника за писање пројеката, саветовањима и радом школских одбора, применом безбедоносних система у установама образовања….

У понуди је и опремање установа најсавременијом ИТ опремом, са најбољим перформансама,: Лед дисплеји, интерактивне табле, скенери, документ камере, рачунари, интерактивни пројектори…  Све досадашње апликације, усавршавају  се и прилагођавају  потребама корисника, пратећи све законске измене и допуне у чему су, како кажу корисници, били и остали најбољи

Академија Филиповић са богатим искуством и традицијом овенчану признањима и наградама има визију за будућност. Искрено посвећена својој мисији, уз константно напредовање, учењем и разменом искустава које преноси просветним посленицима, жељним знања и новина, на том путу ће истрајати, а све у циљу унапређња образовног система и срећнијих генерациј које долазе.

Потврда да смо добро и посвећено радили и да радимо  је и  присуство просветних посленика на нашим семинарима, скуповима, обукама, презентацијама. Сви Ви сте дали велики допринос нашем успеху, препознавајући значај и квалитет онога што радимо и чиме се бавимо. Кроз ту сарадњу могли смо заједнички да сагледамо са којим се проблемима суочавамо у образовању и како да их заједнички превазиђемо, користећи разне алате, модерну технологију и пратећи  савремене светске трендове.

Усвојена знања и вештине су трајног карактера, а наша мисија је да их приближимо, унапређујемо и презентујемо свима који желе да раде на себи и постигну циљ који су зацртали. И у годинама и деценијама које долазе Академија Филиповић ће држати широм отворена врата за све Вас, убеђени да заједнички стварамо бољи свет, у коме ће образовање имати одлучујућу улогу, какву уосталом и заслужује.

Свим корисницима наших софтвера и услуга  се  још једном најсрдачније захваљујемо са жељом да их најоптималније искористе  и имплементирају у  свом раду и раду установе.